Wat zijn de meest memorabele Premier League Kampioenen?

1. Manchester City – Agueroooo!

Het seizoen 2011/12 van de Premier League kende een bijzonder slot. De clubs uit Manchester, Manchester City en Manchester United, domineerden de competitie dat seizoen en hadden een grote voorsprong op de rest. De competitie bleef tot de laatste dag spannend, Manchester United speelde de laatste speelronde tegen Sunderland en Manchester City nam het thuis op tegen QPR. Beide clubs hadden 86 punten voordat er afgetrapt werd, het enige verschil was dat Manchester City een beter doelsaldo had.

Op de dag van de laatste speelronde kwam United in de eerste helft op voorsprong door een goal van Wayne Rooney. Het nieuws dat Manchester City op dat moment 2-1 achterstond tegen QPR had de United fans ook bereikt, die raakten logischerwijs al in de feeststemming. Edin Dzeko scoorde de gelijkmaker vervolgens in de 92ste minuut maar iedereen dacht het al te laat was. Maar toen, in de laatste minuut, maakte Aguero zich plotseling los van de QPR verdediging en schoot de bal langs doelman Kenny. De commentator bij die wedstrijd, Martin Tyler, schreeuwde op dat moment de welbekende kreet: Agueroooooo! Manchester City ging uiteindelijk dus alsnog de boeken in als één van de meest wonderlijke Premier League kampioenen.
Aguero QPR

2. Arsenal – The Invincibles

Het Arsenal van het seizoen 2003/04 was ook zeker één van de meest memorabele Premier League kampioenen ooit. Arsenal-icoon Arsène Wenger was op dat moment trainer van de club uit Noord-Londen. Arsenal was begin 21ste eeuw erg succesvol onder de Franse coach, The Gunners werden het eerste seizoen na de eeuwwisseling 2e en het jaar daarop werden ze kampioen. Voor het seizoen 2003/04 was Arsenal echter niet de favoriet voor de titel. Manchester United had namelijk een sterk team met o.a. Ruud van Nistelrooy en Chelsea had net £100 miljoen uitgegeven om het elftal te versterken, terwijl Arsenal alleen de Duitse doelman Jens Lehmann had aangetrokken.

Ondanks dat de verwachtingen niet erg hooggespannen waren beleefde Arsenal een seizoen om nooit te vergeten. Arsenal was na enige tijd uitgeschakeld was in de Champions League, FA Cup en League Cup. Dit was een zware domper voor de Londenaren, maar in de competitie vielen alle puzzelstukjes wel in elkaar. Arsenal verloor dat jaar namelijk geen enkele wedstrijd in de Premier League. Arsenal behaalde dat jaar 90 punten door 26 keer te winnen en 12 keer gelijk te spelen. En als kers op de taart vond de kampioenswedstrijd plaats op White Hart Lane bij aartsrivaal Tottenham Hotspur. Het team van Arsenal, met spelers als Thierry Henry en Dennis Bergkamp, kreeg door deze unieke prestatie de bijnaam ‘The Invincibles’.
The Invincibles

3. Leicester City – van promovendus tot kampioen

De meest verassende club in dit rijtje Premier League kampioenen is natuurlijk Leicester City. De club was lange tijd een middenmoter in de 2e Engelse divisie, de Championship. Totdat trainer Nigel Pearson in het seizoen 2013/14 wist te promoveren met de club. Het kampioenschap in de Championship werd als een enorm succes ervaren onder de aanhang en het bestuur van Leicester City. Toen Leicester in 2014 weer in de Premier League ging spelen waren ze vaak de mindere partij en eindigde ze op een logische 14e plaats. Dit was overigens een prima resultaat voor de club aangezien de doelstelling van dat jaar handhaving was.

Maar wat er tijdens volgende het Premier League seizoen 2015/16 gebeurde verbaasde alles en iedereen in Engeland. Onder de Italiaanse Trainer Claudio Ranieri kende Leicester een vliegende start, de ploeg bleef maar winnen en stond op een gegeven moment op de eerste plaats. Iedereen dacht dat de ploeg nog wel punten zou laten liggen maar toen dat maar niet gebeurde kregen de topclubs het ook heet onder de voeten. De sterspelers van Leicester, Jamie Vardy en Riyad Mahrez, bleven namelijk maar scoren en achterin werd het ook goed dicht gehouden door Morgan, Huth en de stofzuiger op het middenveld Kanté. Tegen het eind van de competitie was Leicester een aantal punten uitgelopen op de rest en iedereen begon te geloven in een kampioenschap van Leicester. En ja hoor het wonder geschiedde, na 38 wedstrijden stond Leicester op plek 1 met 10 punten voorsprong op nummer 2 Arsenal. Een Premier League sprookje was werkelijkheid geworden.
Leicester City kampioen

4. Manchester United – de trippel

Het seizoen 1998/99 was het meest succesvolle seizoen in de clubhistorie van Manchester United. De Schotse succestrainer Alex Ferguson had dat jaar de leiding bij Manchester United. De ploeg bestond uit een gebalanceerde mix van vedettes en jongelingen, zoals: Brian McClair, Gary Pallister en Jaap Stam. Jaap Stam was die zomer overgekomen van PSV en was de grootste aankoop die United ooit had gedaan, het transferbedrag was bijna £11 miljoen.

De mentaliteit en kwaliteit van Manchester United waren de sleutel tot het succes wat er dat jaar geboekt werd. Manchester United won namelijk als eerste Engelse club de Champions League, Premier League en FA Cup. Na dit seizoen was United officieel de rijkste voetbalclub ter wereld, en meer succes volgde. In de 4 jaar die erop volgden domineerde Manchester United de Engelse competitie door 3 keer kampioen te worden.
Manchester United

5. Chelsea – The Special One

In 2004 maakte de Portugese trainer José Mourinho voor de eerste keer kennis met de Premier League. De trainer ging namelijk bij de Londense club Chelsea aan de slag. De toen nog jonge en enigszins onervaren Mourinho kwam over van FC Porto, hier had hij een wereldprestatie geleverd door: de beker, 2 super cups, 2 kampioenschappen, de Europa League en de Champions league te winnen (en dat in slechts 2 seizoenen). Met deze prestaties achter de rug was het dus geen wonder dat Chelsea de trainer graag wilde hebben.

Chelsea was op dat moment al 50 jaar geen kampioen geworden. In het seizoen 2003/04 waren ze er erg dichtbij maar de ploeg van de toenmalige trainer Claudio Ranieri greep net naast het kampioenschap en werd tweede. Het was de bedoeling dat Mourinho het beter zou doen dan Ranieri en de club naar het kampioenschap zou leiden. En dat deed hij. Chelsea werd dat jaar overtuigend kampioen en brak allerlei records. Zo zijn ze tot op heden de Premier League kampioen met de meeste punten ooit, namelijk 95! Daarnaast hadden ze de meeste overwinningen in uitwedstrijden, minste goals tegen en meeste clean sheets. The Special One, de bijnaam die Mourinho zichzelf gaf, had zichzelf meteen op de kaart gezet als absolute toptrainer.
Chelsea Jose Mourinho

Dit zijn wat ons betreft de meest memorabele Premier League kampioenen.
Meer lezen over de Premier League? Bekijk onze blogs en reistips.