Wat zijn de meeste succesvolle La Liga kampioenen?

Real Madrid – 33 landstitels

Real Madrid is recordhouder onder de La Liga kampioenen, zij wonnen de Spaanse landstitel maar liefst 33 keer. Real is dus historisch gezien verreweg de beste club van Spanje, zelfs FC Barcelona komt niet echt in de buurt. Daarnaast is Real Madrid ook nog de beste club van Europa met 13 keer Champions League winst, een zeer indrukwekkend aantal. Maar daar houdt het nog niet op voor Real Madrid, de club is door de FIFA namelijk ook nog eens verkozen tot ‘Club of the Century’ (oftewel; beste club van de 20ste eeuw).

Daarnaast heeft Real nog een aantal La Liga records op hun naam staan. In het jaar 2011/2012, toen succestrainer José Mourinho de coach was, verbrak Real Madrid twee La Liga records: die van aantal doelpunten in één seizoen en die van het aantal punten in één seizoen. Onder José Mourinho behaalde Real namelijk 100 punten uit 38 wedstrijden en daarbij scoorden ze 121 goals! Het is dus duidelijk dat Real Madrid één van de meest succesvolle La liga kampioenen ooit is, de meest succesvolle zelfs.
Real Madrid

FC Barcelona – 25 landstitels

Barcelona is met 25 landstitels de nummer twee in deze lijst van succesvolle La Liga kampioenen. Barcelona moet weliswaar het onderspit delven ten opzichte van aartsrivaal Real Madrid, maar Barça heeft wel de meeste kampioenschappen gewonnen in de La Liga sinds de eeuwwisseling (9). Ook vorig seizoen werd Barcelona weer kampioen, de club behaalde 93 punten en had hiermee een straatlengte voorsprong op Real Madrid die maar 76 punten wisten te behalen.

De meest succesvolle coach die FC Barcelona ooit gekend heeft was clubicoon en legendarische voetballer Johan Cruijff. Hij won tussen 1990 en 1994 maar liefst 4 kampioenschappen op rij. Dit lukte hem door een team samen te stellen dat volgens hem perfect paste bij het moderne voetbal. Dit zogeheten ‘Dream Team’ kende geweldige spelers als: Ronald Koeman, Hristo Stoichkov, Michael Laudrup en Pep Guardiola. FC Barcelona staat dus stijf op nummer 2 wat betreft succesvolle La Liga kampioenen.
Barcelona museum

Atlético Madrid – 10 landstitels

Atlético Madrid heeft eigenlijk gedurende de hele clubhistorie tegen de top van Spanje aan gezeten. De tweede club van Madrid kon de dominantie van grote broer Real en de Catalaanse club Barcelona echter vaak niet tegengaan. Alhoewel Atlético vaak in de subtop van Spanje acteerde wisten ze toch nog 10 landstitels te behalen, wat een behoorlijk aantal is. Met deze 10 landstitels komen ‘Los Colchoneros’ toch nog op een derde plaats wat betreft meest succesvolle La Liga kampioenen.

Het laatste kampioenschap van Atlético is alweer een aantal jaar geleden. In het seizoen 2013/2014 leverde de Argentijnse trainer Diego Simeone een wereldprestatie, het lukte hem om weer eens kampioen te worden na een droogte van 18 jaar! En dat was niet de enige prijs die Diego Simeone met de Madrileense club wist te winnen. Atlético won onder Simeone namelijk ook de Copa del Rey, de Spaanse supercup, 2 UEFA supercup en 2 Europa Leagues.
atletico madrid europa league

Athletic Bilbao – 8 landstitels

Een naam die je waarschijnlijk niet in dit rijtje zou verwachten is Athletic Bilbao. Maar de club is toch echt één van de meeste succesvolle La Liga kampioenen, met 8 landstitels. Dat je deze club niet in dit rijtje zou verwachten komt waarschijnlijk doordat Athletic Bilbao al een tijdje tot de middenmoot van het Spaanse voetbal behoort. Afgelopen twee seizoenen werd degradatie zelfs maar ternauwernood ontlopen, de club eindigde namelijk achtereenvolgend op de 16e en 17e plaats in de La Liga.

Het laatste succesvolle jaar van Athletic was in het seizoen 83/84, in dat seizoen won de club uit Bilbao het landskampioenschap en de Copa del Rey. De meest succesvolle jaren van Athletic dateren echter van nog langer terug, naar de jaren ‘30. In dat decennia had Athletic de beste ploeg van de, toen nog jonge, Primera División. ‘Los Leones’, oftewel: de leeuwen, domineerden de competitie in die jaren en wonnen 4 landskampioenschappen en evenveel Copa del Reys.
athletic bilbao 1930

Valencia CF – 6 landstitels

De laatste club van dit rijtje La Liga kampioenen is Valencia. Valencia is in totaal 6 keer landskampioen geworden. De laatste keer dat de club uit het oosten van Spanje kampioen werd was begin deze eeuw, in het jaar 2004. De coach van Valencia was toen Rafael Benítez, de huidige coach van Newcastle United in de Premier League. Het Spaanse landskampioenschap was niet de enige prijs die Benítez dat jaar won met Valencia. Naast het kampioenschap werd namelijk ook de UEFA Cup gewonnen, kortom een succesvol jaar voor Valencia.

Net als Athletic Bilbao kende Valencia het meeste succes in de vorige eeuw. Vooral in de jaren ’40 boekte Valencia veel successen. In dat decennia werden er 3 landstitels binnengehaald en er werden 2 Copa del Reys gewonnen. Daarnaast werd er in het seizoen 1970/71 nog een kampioenschap behaald, ‘Los Che’ wisten Barcelona, Atlético en Real Madrid af te troeven.
valencia kampioen

Overige La Liga kampioenen

Real Madrid, FC Barcelona, Atlético Madrid, Athletic Bilbao en Valencia CF zijn niet de enige clubs die ooit kampioen werden in La Liga. Er zijn nog een aantal clubs die de landstitel wisten binnen te slepen. Hieronder staan alle clubs die ooit La Liga wonnen.

• Real Sociedad – 2 landstitels – 1980/81 en 1981/82

• Deportivo de La Coruña – 1 landstitel – 1999/00

• FC Sevilla – 1 landstitel – 1946/46

• Real Betis – 1 landstitel – 1934/35