Wat zijn de belangrijkste luchthavens in Londen?

Wereldstad Londen beschikt over 6 luchthavens. In dit artikel vertellen wij welke vliegvelden dit zijn, waar deze precies liggen, hoe je van en naar het centrum komt en welke vluchten hier landen.

6 luchthavens in Londen

1. London Heathrow Airport

London Heathrow is het grootste vliegveld van Londen. Het ligt op ongeveer 27 kilometer van het centrum van Londen. In het jaar 2017 vertrokken er maar liefst 78 miljoen passagiers vanaf Heathrow. Dubai International Airport had 9 miljoen meer passagiers. Het is dus één van de drukste vliegvelden ter wereld. Dit zie je ook terug in de chaos die heerst en wij raden daarom aan op tijd aanwezig te zijn. Voor een weekendje Londen is een ander vliegveld een stuk goedkoper omdat RyanAir en EasyJet niet landen op Heathrow.

Vervoer van en naar London Heathrow Airport

Alle terminals van Heathrow beschikken over een eigen metrostation. Vanaf hier kun je de Piccadilly line pakken met eindhalte Cockfosters. Na ongeveer een uur bereik je de meest populaire plekken zoals Hyde Park, Piccadilly Circus, Leicester Square en King’s Cross. Aanrader is om een Oyster card aan te schaffen voor je met de metro gaat reizen, deze kost ongeveer £5.

Een snellere, maar duurdere mogelijkheid om het centrum van Londen te bereiken, is de Heathrow Express. Ieder kwartier vertrekt een trein richting Paddington Station. Kaartjes kun je eenvoudig hier bestellen en kosten €25. Een goedkopere maar een minder snelle mogelijkheid is de Heathrow Connect. Deze trein brengt je in 27 minuten van Heathrow Airport naar Paddington Station.

Vluchten vanuit Nederland naar Heathrow Airport

Vanuit Amsterdam vlieg je met KLM en British Airways naar London Heathrow. Alleen zijn dit vaak vrij dure vluchten, waardoor goedkopere vluchten naar de andere airports in Londen beter zijn.

2. London Stansted Airport

Stansted Airport

London Stansted Airport is het budget vliegveld van Londen. Budgetmaatschappijen zoals RyanAir en EasyJet vliegen op deze luchthaven. Stansted ligt op ongeveer 62 kilometer van het centrum van de Engelse hoofdstad. Qua omvang is London Stansted de op twee na grootste luchthaven van de stad.

Vervoer van en naar London Stansted Airport

De goedkoopste manier om van Stansted naar het centrum van Londen te reizen is met de bus. Er zijn verschillende aanbieders maar National Express heeft de hoogste frequentie en een buskaartje kost slechts €10. De bussen rijden naar meerdere populaire locaties in Londen, zoals het Waterloo Station, Victoria en Liverpool Street. Koop je kaartje voor de National Express hier.

Een snellere manier om het centrum van Londen te bereiken, is door de Stansted Express te pakken. Deze trein rijdt in ongeveer 50 minuten van en naar de luchthaven vanaf Liverpool Street Station. De trein rijdt ieder kwartier vanaf s’ ochtends 4 uur tot half 12 s’ avonds. Stansted Express tickets bestel je hier vanaf €20 per ticket.

Vluchten vanuit Nederland naar London Stansted Airport

Vanaf Amsterdam vlieg je met EasyJet naar London Stansted Airport en vanaf Eindhoven vlieg je met RyanAir naar deze luchthaven.

3. London City Airport

London City Airport

Van alle vliegvelden in Londen ligt London City Airport, niet geheel verassend, het meest in de stad Londen zelf. Het is het op na kleinste vliegveld voor burgers in de metropool Londen en ligt in de Royal Docks, de vroegere havens van Londen. Deze twee voordelen zijn ook precies de reden waarom veel passagiers vliegen op London City Airport. Je bent zo door de douane heen en het ligt vlakbij het zakelijke gebied Canary Wharf.

Vervoer van en naar London City Airport

Een ander voordeel is dat je met een directe metro in ongeveer 20 minuten in het centrum van Londen zit. Neem hiervoor de Docklands Light Railway (DLR) lijn richting Bank. Dit is direct ook de meest effectieve manier om van en naar London City Airport te reizen.

Vluchten vanuit Nederland naar London City Airport

Vanuit Amsterdam vlieg je met KLM, British Airways en Flybe direct naar Londen City Airport. Ook van en naar Rotterdam vlieg je met British Airways direct naar dit vliegveld.

4. London Gatwick Airport

Ongeveer driekwartier ten zuiden van Londen ligt London Gatwick Airport. Na Heathrow het drukste vliegveld van Londen. Het nadeel aan Gatwick Airport is dat het maar één startbaan heeft waardoor er vaak vertragingen zijn. Het voordeel is dan weer wel dat zowel KLM en British Airways als de budgetmaatschappijen RyanAir en EasyJet.

Vervoer van en naar London Gatwick Airport

De snelste optie om van Gatwick naar het centrum van Londen te reizen is via de Gatwick Express. Binnen 30 minuten brengt deze trein je van Gatwick naar station London Victoria. De Thameslink is een goedkopere trein die je in ongeveer 35 minuten naar station London Bridge brengt. De meest goedkope optie is een bus van National Express, een retourticket kost ongeveer €18.

Vluchten vanuit Nederland naar London Gatwick Airport

Vanaf Schiphol vlieg je met EasyJet en British Airways naar London Gatwick Airport.

5. London Southend Airport

London Southend Airport ligt ongeveer 65 kilometer van het centrum van London. Je vindt het vliegveld ten noorden van Southend-on-Sea en ten oosten van Londen. Mede door de grote afstand van en naar Londen, is het niet een geliefde luchthaven bij veel passagiers.

Vervoer van en naar London Southend Airport

De beste, en tevens enige, manier om van London Southend Airport naar het centrum te komen is via het nabijgelegen treinstation. Vanaf dit treinstation pak je de trein richting Liverpool Street Station. Een enkele reis kost £16,40 voor volwassenen en £8,20 voor kinderen en de treinreis zelf duurt 55 minuten.

Vluchten vanuit Nederland naar London Southend Airport

Vanuit Groningen (Flybe) en Amsterdam (EasyJet) vlieg je naar Southend Airport.

6. London Luton Airport

London Luton Airport

London Luton Airport ligt op 56 kilometer van het centrum van Londen. Het vliegveld wordt bijna alleen maar gebruikt voor vluchten binnen Europa. RyanAir en EasyJet zijn de maatschappijen met de meeste vluchten op dit vliegveld. London Luton Airport is in vergelijking met de andere airports klein. Dit komt door protesten van de lokale bevolking, die ontzettend last hebben van geluidsoverlast van het vliegveld.

Vervoer van en naar London Luton Airport

De meeste mensen pakken de bus van National Express vanaf Londen Luton naar Victoria Station. Deze bus brengt je in ongeveer een uurtje naar het centrum van Londen. Je betaalt ongeveer €20 voor een retourticket. Een nadeel aan de bus is wel dat het in de spits druk kan zijn rondom Londen. Een andere optie is om dan mee de shuttlebus vanaf het vliegveld te pakken naar het treinstation. Deze brengt je in 10 minuten naar het treinstation, waar een trein van Thameslink je in 30 of 40 minuten naar St Pancras of London Blackfriars brengt.

Vluchten vanuit Nederland naar Londen Luton Airport

Vanaf Amsterdam vlieg je goedkoop naar Londen met EasyJet en land je op Luton Airport.

Op zoek naar goedkope vluchten naar Londen?

Lees dan ook eens ons artikel met de drie goedkoopste vluchten naar Londen.