Voetbalclubs Rome: AS Roma en Lazio Roma

In Rome kun je veel historische gebouwen, pleinen en musea zien, maar naast het Colosseum is ook het voetbalstadion Olympisch Stadion het bezoeken waard. Hier spelen AS Roma en Lazio, twee clubs met ieder hun eigen identiteit en onderling een sterke rivaliteit. De derby van Rome is een garantie voor spektakel.

  1. Voetbalclubs op de kaart
  2. De twee voetbalclubs in Rome
  3. Stadio Olimpico (Het stadion van Rome)
  4. De derby tussen de Romeinse aartsrivalen

1. Voetbalclubs Rome op de kaart

voetbalclubs rome op de kaart

2. De twee voetbalclubs in Rome

1. SS Lazio

In de eerste jaren van de twintigste eeuw werd Società Sportiva Lazio de eerste voetbalclub van Rome. De naam Lazio verwijst naar de regio waarin Rome ligt en de adelaar in het logo is het symbool van het Romeinse Rijk. De fanatieke aanhang van de club heeft een rechts karakter en staat bekend om fascistische sympathieën, waardoor de club niet bij iedereen geliefd is. Toen Lazio in de jaren ’80 werd teruggezet vanwege omkoopschandalen genoten supporters van andere clubs van het leedvermaak. Lazio kwam echter terug en werd in 2000 voor de tweede keer in de historie kampioen van de Serie A met spelers als Alessandro Nesta en Pavel Nedved. In het seizoen 2019-2020 spelen de Nederlanders Bobby Adekanye, Ricardo Kishna en Djavan Anderson in het hemelblauwe shirt.

Fans_Lazio_Roma

BEKIJK HIER ALLE WEDSTRIJDEN VAN LAZIO

2. AS Roma

AS Roma is in 1927 ontstaan uit een fusie van drie voetbalclubs en wordt gezien als de club van het volk. De supporters van de Giallorossi, de geel-roden, komen van oudsher uit de arbeiderswijken in het zuiden en oosten van Rome. De clubkleuren verwijzen naar de kleuren van de Italiaanse hoofdstad (goud en paarsrood) en ook in het logo wordt Rome geëerd. Op de borst van het shirt staat een wolvin met Romulus en Remus, in de Romeinse mythologie de oprichters van Rome. AS Roma is de succesvolste van de twee clubs met drie landstitels, negen Italiaanse bekers en twee Italiaanse supercups. Clubiconen in de geschiedenis van AS Roma zijn Francesco Totti en Daniele De Rossi. Momenteel staat Justin Kluivert onder contract bij de club, net als Rick Karsdorp, die verhuurd is aan Feyenoord.

Stadion_AS_Roma

BEKIJK ALLE WEDSTRIJDEN VAN AS ROMA

3. Stadio Olimpico (Het Stadion in Rome)

Sinds 1953 spelen de aartsrivalen allebei in het Olympisch Stadion in Rome, maar binnenkort zijn ze van elkaar verlost. AS Roma is de eerste die zal vertrekken uit het stadion waar Ajax in 1996 de Champions League-finale tegen Juventus verloor. De club van Justin Kluivert zou in 2019 al verhuizen naar het nieuwe Stadio della Roma, geïnspireerd op het Colosseum, maar het bouwproject liep vanwege bureaucratische reden vertraging op. Lazio presenteerde in 2000 al plannen voor een nieuw stadion, maar door financiële problemen werden die in de prullenbak gegooid. Nu werkt de club aan een nieuw ontwerp voor een onderkomen dat Stadio Olimpico moet vervangen.

Stadio-Olimpico

4. De derby tussen de Romeinse aartsrivalen

Als je echte Italiaanse passie, strijd en vuurwerk wilt zien, is een wedstrijd tussen AS Roma en Lazio zeker een aanrader. De Derby Della Capitale, de derby van de hoofdstad, is erg beladen en wordt emotioneel beleefd. Tijdens ontmoetingen tussen de twee clubs staan er niet alleen drie punten op het spel, maar het gaat om de eer van de stad. Doordat het Italiaanse voetbal gedomineerd wordt door Juventus, Internazionale en AC Milan strijden de clubs Rome vooral om de titel van de beste club van de stad. Lazio benadrukt graag dat het de oudste van de twee is, maar Roma noemt de fans van Lazio boeren, omdat de naam van de club verwijst naar de hele regio, dus ook de plattelandsgebieden.

In 2015 speelde Totti zijn veertigste wedstrijd tegen Lazio, waarin hij twee keer scoorde. De clublegende van AS Roma werd daarmee de speler met de meeste goals in deze derby. Van te voren had hij lang nagedacht over hoe hij dat zou vieren en hij kwam op een creatief idee. Na zijn tweede goal maakte hij een selfie voor de harde kern van AS Roma op de Curva Sud. Hij had zich voorbereid door zijn telefoon aan de keeperstrainer te geven. De foto ging heel de wereld over en was een doorn in het oog voor de Lazio-fans.

Benieuwd geworden naar het voetbal in Italië? Bekijk hier onze wedstrijden voor de Serie A.

 

Contact-Equipo