De drie voetbalclubs in Parijs – Seizoen 2019/20

Van de drie clubs in Parijs is Paris Saint-Germain de populairste club met wereldwijde bekendheid. In de Ligue 2 spelen Paris FC en Red Star hun thuiswedstrijden ook in de hoofdstad van Frankrijk. De laatste keer dat er twee clubs uit Parijs op het hoogste niveau speelden, dateert alweer uit het seizoen 1978-79 toen Paris FC nog in de Ligue 1 zat. In dit artikel kom je meer te weten over de drie clubs uit Parijs.

Voetbalclubs-Parijs-op-de-kaart

1. Paris Saint-Germain (Ligue 1)

Paris Saint-Germain is de grootste club uit Parijs en de meest succesvolle club uit Frankrijk. Les Parisiens is de enige Franse club die nog nooit degradeerde uit de Ligue 1. In 2011 werd Qryx Qatar Sports Investments eigenaar van Paris Saint-Germain waardoor het in één klap de rijkste club van Frankrijk was. Op dit moment heeft Paris Saint-Germain de zevende hoogste omzet van alle voetbalclubs ter wereld en staat het op de elfde plek van meest waardevolle voetbalclubs ter wereld. In haar geschiedenis werd de club 7 keer kampioen van de Ligue 1 (met 5 behaalde titels na 2011) en won het een recordaantal keer de Coupe de France (12 keer). Paris Saint-Germain speelt haar thuiswedstrijden in het Parc des Princes, gelegen ten westen van het centrum van Parijs.

PSG voetbalclub

2. Paris FC (Ligue 2)

Paris FC is een club spelend in Stade Charléty, gelegen ten zuiden van het centrum van Parijs. Paris FC zag het levenslicht in 1969 en fuseerde later met Stade Saint-Germain tot Paris Saint-Germain. Het huidige Paris FC is ontstaan door het huidige Paris Saint-Germain de rug te keren. De beste prestatie van de club is het kampioenschap binnen hun groep in de Championat de France amateur (het vierde niveau) in 2006. De laatste keer dat Paris FC in Ligue 1 uitkwam, was in het seizoen 1978-79. Voor de fusie was juist Paris FC de populairste club uit Parijs met meer dan 20.000 leden. Tegenwoordig zijn 500 a 1000 fans van Paris FC aanwezig bij de thuiswedstrijden.

Stade Sebastian Charlety

3. Red Star Football Club (Ligue 2)

Red Star is een voetbalclub spelend in Stade Bauer, gelegen ten noorden van het centrum van Parijs. Stade Bauer is een pareltje voor liefhebbers van vervallen oldschool stadions met klassieke staanplaatsen. Ondanks de lange geschiedenis als semi-professionele club, heeft Red Star een rijke geschiedenis. Red Star is opgericht in 1897 en is na Le Havre (opgericht in 1872) de oudste Franse voetbalclub. Red Star is één van de clubs die aan de basis van de Ligue 1 stond en speelde 19 seizoenen op het hoogste niveau (voor het laatst in 1975). Red Star heeft 5x de Coupe de France gewonnen (voor het laatst in 1942).

Stadion Red Star Parijs

Romantische weekendje Parijs mét voetbal? Boek dan een voetbalreis naar Parijs en ervaar de Franse hoofdstad met alle voetbalclubs en cultuur!