De twee clubs van Milaan – seizoen 2019/20

Met AC Milan en Internazionale spelen er in Milaan twee traditionele Italiaanse topclubs. De twee aartsrivalen delen het stadion San Siro, maar hebben plannen voor een nieuw gezamenlijk stadion. Op de huidige grond hebben ze allebei goede én slechte tijden gekend.

  1. Beiden clubs op de kaart
  2. De twee clubs in de Serie A
  3. Het stadion van Milaan
  4. Andere clubs in de regio van Milaan

1. Beiden clubs op de kaart

Voetbalclubs Milaan op de kaart

2. De twee clubs in de Serie A

ClubOpgerichtStadion
AC Milan1899Stadio Giuseppe Meazza (San Siro)
Internazionale1908Stadio Giuseppe Meazza (San Siro)

1. AC Milan

Associazione Calcio Milan werd in 1899 opgericht door een groep Engelsen die zich in Italië hadden gevestigd en hun favoriete spelletje ook daar wilden spelen. Al snel was AC Milan succesvol en na zeventien maanden werd het eerste kampioenschap bereikt. Milan zou in de jaren daarna uitgroeien tot een van de grootste clubs ter wereld door onder meer zeven keer de Champions League te winnen. Na Real Madrid is Milan de club met de meeste Champions League-titels.

AC Milan voetbalclub

Bekijk alle voetbalreizen naar AC Milan >

2. Internazionale

FC Internazionale Milano is ontstaan nadat leden van AC Milan onenigheid kregen over het wel of niet toelaten van buitenlandse spelers. In 1908 scheidde een deel zich af en werd Internazionale opgericht. In 1910 werd al het eerste kampioenschap gevierd. Vijftig jaar later in de jaren ’60 kwamen de grote successen. Het Grande Inter van de Argentijnse coach Helenio Herrera won drie landstitels en twee keer de Europacup 1.

Internazionale-Champions-League

Bekijk alle voetbalreizen naar Internazionale >

2.1 Tweede grote Inter

In de jaren ’90 won Inter twee keer de UEFA Cup, maar in de competitie bleef het achter op rivalen Juventus en AC Milan. In het hele decennium werd geen enkele keer de landstitel veroverd. De nieuwe voorzitter Massimo Moratti wilde Inter weer naar grote hoogtes brengen en slaagde daar na de eeuwwisseling in. Tussen 2006 en 2011 werd Inter vijf keer op rij kampioen en ook Europees maakten I Nerazzurri, De Blauw-Zwarten, indruk. In 2010 won het team van José Mourinho de Champions Leauge, de Serie A en de Italiaanse beker.

Na het vertrek van Mourinho volgden lastige tijden voor Internazionale, historisch gezien de club van de werkende klasse. In twee seizoenen passeerden maar liefst vijf trainers de revue. Rafael Benítez, Leonardo (die overkwam van AC Milan), Piero Gasperini, Claudio Ranieri en Andrea Stramaccioni konden het gewenste succes niet brengen.

In 2013 verkocht Moratti een deel van zijn aandelen aan de Indonesische ondernemer Erick Thohir in de hoop dat Inter met nieuwe investeringen weer aan de top zou komen. Maar onder hem en de huidige Chinese eigenaar Steven Zhang is een derde Grande Inter nog niet geboren.

2.2 Romelu Lukaku

Sinds de zomer van 2019 speelt Romelu Lukaku in het shirt van Internazionale. De bij RSC Anderlecht-doorgebroken spits kwam voor een bedrag van zeventig miljoen euro over van Manchester United. Tijdens zijn competitiedebuut tegen Lecce was hij meteen trefzeker en hij zette het scoren het hele seizoen door.

Romelu Lukaku Internazionale

3. Het stadion van Milaan

Het stadion van AC Milan en Internazionale ligt in het westen van de stad. Officieel draagt het de naam Stadio Giuseppe Meazza, vernoemd naar een clublegende van Inter. De supporters van AC Milan gebruiken de naam San Siro, naar de wijk waarin het stadion ligt. In 1926 werd het stadion geopend met een wedstrijd tussen beide clubs, die Inter met 3-6 won.

Stadio Giuseppe Meazza heeft een capaciteit van ruim 75.000 toeschouwers. Voorafgaand aan het WK van 1990 is het stadion grondig gerenoveerd en ook in 2016 zijn er enkele aanpassingen gedaan. In 2019 kondigden AC Milan en Inter plannen aan om een nieuw stadion te bouwen. Het nieuwe onderkomen moet plaats geven aan 60.000 fans en wordt gebouwd naast het huidige stadion. De verwachting is dat de clubs vanaf 2022-23 in het Nuovo Stadio Milano zullen spelen. Het oude stadion blijft staan, maar zal niet meer voor voetbal gebruikt worden.

San Siro Milan

Je hebt dus nog even de tijd om de topclubs van Milaan in hun originele stadion te zien spelen, maar binnen enkele jaren zullen Internazionale en AC Milan na bijna honderd jaar verhuizen naar Nuovo Stadio Milano. Het nieuwe stadion zal moderner en veiliger worden, maar de historie met spelers als Marco van Basten, Ruud Gullit en Frank Rijkaard blijft achter op het oude veld. Dus plan snel een trip richting Milaan als je de Italiaanse ploegen nog in hun originele stadion in actie wilt zien.

4. Andere voetbalclubs in de regio van Milaan

In Milaan bevinden zich twee andere clubs, die op een lager niveau spelen. Milano City F.C., dat niet in de stad, maar wel in de metropool Milaan ligt, speelt in de Serie D. Brera Calcio speelt nog lager in Primera Categoria, het zevende niveau.

Op één uur rijden vanaf Milaan speelt Atalanta Bergamo, dat in 2019 als derde eindigde in de Serie A.

 

Contact Equipo voetbalreizen (1)