De 17 voetbalclubs in Londen – Seizoen 2019-20

Londen staat wereldwijd bekend als dé voetbalhoofdstad, dit heeft alles te maken met de 17 voetbalclubs die in Londen zitten. Deze voetbalclubs bevinden zich in verschillende delen van de Engelse hoofdstad. In dit artikel nemen we je mee naar alle voetbalverenigingen in Londen, verdeeld over de 5 hoogste voetbalafdelingen in Engeland.

Laatste update: dinsdag 29 januari 2019

Inhoudsopgave

  1. De voetbalclubs uit Londen op de kaart
  2. Clubs spelend in de Premier League
  3. Clubs spelend in de Championship
  4. Clubs spelend in de Football League One
  5. Clubs spelend in de Football League Two
  6. Clubs Londen in de Conference National

1. De voetbalclubs uit Londen op de kaart

Voetbalclubs Londen

2. Voetbalclubs Londen spelend in de Premier League

Op dit moment spelen er 7 clubs uit Londen in de Premier League, het allerhoogste voetbalniveau in Engeland. Arsenal, Chelsea en Tottenham Hotspur zijn elk jaar favorieten voor de titel, terwijl Crystal Palace, Watford en West Ham United stabiele clubs zijn. Fulham keert dit seizoen weer terug in de Premier League.

Voetbalclubs Londen:

ClubOpgerichtStadion
Arsenal1886Emirates Stadium
Chelsea1905Stamford Bridge
Crystal Palace1905Selhurst Park
Tottenham Hotspur1882Tottenham Hotspur Stadium
Watford1881Vicarage Road
West Ham United1895Olympic Stadium

1. Arsenal

In 1886 werd Arsenal opgericht door arbeiders van de koninklijke wapenfabriek Royal Arsenal. Hier komt de naam Arsenal en de bijnaam van de club ‘’The Gunners’’ vandaan. Arsenal won de meeste prijzen van alle voetbalverenigingen in Londen: 13 landstitels, 13 FA Cups, 2 League Cups, 15 Community Shields en 1 Europa Cup II en de Jaarbeursstedenbeker. Deze successen heeft het mede te danken aan meerdere Nederlandse topspelers. Dennis Bergkamp, Marc Overmars, Robin van Persie en Giovanni van Bronckhorst speelden allen voor Arsenal.

arsenal

Het stadion van Arsenal, het Emirates Stadium, bereik je door de donkerblauwe Piccadilly line te nemen in de richting van Cockfosters. Vervolgens heb je twee stations om uit te stappen; Holloway Road of Arsenal. Onze tip is om uit te stappen bij Arsenal, omdat je dan nog de mogelijkheid hebt om een kijkje te nemen bij het oude Highbury. Tegenwoordig een appartementencomplex maar de oude hoofdtribune ziet er van de voorkant nog hetzelfde uit.

2. Chelsea

Chelsea, opgericht op 10 maart 1905, is de enigste Londense club die ooit de Champions League won. Daarnaast wonnen de The Blues, net als Ajax, Juventus en Bayern München, alle drie de UEFA hoofdtoernooien (Europa League, Europa Cup II en de Champions League). Sinds 1 juli 2003 is Chelsea een vast lid van de top 6 van de Premier League. Op die dag nam de Abramovitsj de club over en waren de mogelijkheden op financieel gebied eindeloos. Van de 6 kampioenschappen, behaalde de club er 5 na 2003.

Chelsea Callum Hudson Odoi

Het stadion van Chelsea, Stamford Bridge, bereik je via de donkergroene District line met als eindhalte Wimbledon. Stap uit bij station Fulham Broadway, loop 400 meter naar links en je ziet Stamford Bridge direct.

3. Crystal Palace

Crystal Palace werd opgericht op 10 september 1905, vernoemd naar het kristallen paleis gebouwd voor de wereldtentoonstelling van 1851. De Eagles spelen hun wedstrijden in het zuiden van Londen op het iconische Selhurst Park. Op het moment verdedigen Nederlanders Patrick van Aanholt en Jaïro Riedewald de clubkleuren van Crystal Palace.

crystal-palace

Selhurst Park bezoeken? Pak bij treinstation Blackfriars de Thameslink lijn richting Gatwick Airport en stap uit met de trein bij Norwood Junction. Sla de Oliver Grove op en loop links de Holmesdale Road op. Na 500 meter rechtdoor bevindt het stadion zich aan je rechterhand.

4. Tottenham Hotspur

De aartsrivaal van Arsenal, Tottenham Hotspur, zag het levenslicht op 5 september 1882. De laatste jaren presteren de Spurs dusdanig goed dat zij onderdeel zijn van de top 6 in de Premier League. Ondanks deze goede prestaties, is het al meer dan vijftig jaar geleden dat Tottenham kampioen werd en deze eeuw won het alleen in 2008 een League Cup.

Tottenham Hotspur Londen

Afgelopen seizoen trok Tottenham Hotspur in haar nieuwe stadion, het Tottenham Hotspur stadium, dat op dezelfde plek gebouwd is als het oude White Hart Lane. Tijdens het gehele vorige seizoen en een deel van dit seizoen, speelt het de wedstrijden in Wembley. Het nieuwe stadion kun je bereiken door de lichtblauw Victoria line te pakken richting Walthamstow Central. Stap over bij Seven Sisters  op de overground richting Cheshunt en stap tot slot uit bij White Hart Lane.

5. Watford

Officieel ligt Watford FC, opgericht in 1881, niet in de stad Londen, maar het gelijknamige voorstadje Watford behoort wel tot de metropool Londen. Sinds het seizoen 2015-16 behoort Watford weer tot het clubje Londense verenigingen dat in de Premier League speelt. In de afgelopen drie seizoenen werd het achtereenvolgens 13de, 17de en 14de. Het grootste gedeelte van de clubhistorie speelde Watford echter op het tweede, derde of zelfs vierde niveau.

Watford speelt haar thuiswedstrijden op Vicarage Road. Het stadion is te bereiken door de metro te pakken richting Watford (Metropolitan line). Vanaf metrostation Watford kun je of een kwartiertje lopen of bus 324 pakken richting Maple Cross.

6. West Ham United

West Ham United werd opgericht in 1895 als Thames Ironworks. Vanaf 1900 veranderde de naam naar West Ham United en in 1919 trad de club toe tot de Football League (de voorloper van de Premier League). De meest memorabele prijs die club won is de FA Cup; in 1964, 1975 en 1980.

London Stadium

The Hammers verlieten, tot ongenoegen van de fans, in 2016 het Boleyn Ground voor het London Stadium. Je bereikt het London Stadium door de grijze metrolijn Jubilee te pakken richting Stratford. Vanaf hier is het een kleine 10 minuten lopen naar het London Stadium.

3. Voetbalclubs Londen spelend in de Championship

Dit seizoen zijn er drie clubs uit Londen die uitkomen in de Championship, het op een na hoogste niveau van Engeland. Brentford, Millwall en Queens Park Rangers spelen al een tijdje op dit niveau. Recent speelde alleen QPR in het seizoen 2014-15 nog in de Premier League.

ClubOpgerichtStadion
Brentford1889Griffin Park
Millwall1885The New Den
Queens Park Rangers1882Loftus Road

7. Brentford

Brentford is opgericht in 1889 en staat vooral bekend om haar unieke stadion Griffin Park. Op elke hoek van dit stadion vind je namelijk een pub en het ligt op de aanvliegroute van Heathrow waardoor je meerdere keren tijdens een wedstrijd een vlieg ziet overvliegen. De beste resultaten behaalden The Bees in de jaren 30.

Het stadion van Brentford bereik je door de donkerblauwe Jubilee metrolijn te pakken richting Heathrow Terminal 5. Stap uit bij South Ealing Stadion. Vanaf hier is het slechts 2 minuten lopen.

Griffin Park Brentford

8. Fulham

Fulham, opgericht in 1879, is de oudste Londense club die ooit in de Premier League speelde. Dit jaar zijn ze er weer bij na een afwezigheid van 4 jaar. In de hele geschiedenis is het Fulham echter nooit gelukt om een prijs te pakken. In 1975 en 2010 waren The Cottagers dichtbij het winnen van een prijs. Helaas verloor de club in 1975 de FA Cup finale van West Ham United en in 2010 de Europa League finale van Atlético Madrid.

Fulham FC speelt haar wedstrijden in het heerlijke authentieke Craven Cottage. De beroemde Schotse architect Archibald Leitch ontwierp de hoofdtribune en het stadion zit nog ouderwets midden in een woonwijk. Je bereikt Craven Cottage het makkelijkste door de donkergroene District lijn te nemen en uit te stappen bij metrostation Putney Bridge. Vanaf hier loop je langs de Thames rechtdoor.

9. Millwall

Millwall, afkomstig uit het zuiden van Londen, is opgericht in 1885. De club staat, mede door de bekende film Green Street, bekend als een rauwe Engelse club. In de 91 seizoenen van Millwall in de Football League wist het 11 keer te promoveren maar ook 9 keer te degraderen. Het grootste deel van haar geschiedenis speelde Millwall op het tweede of derde niveau. De grootste prestatie van de club is het bereiken van de FA Cup finale in 2004 waardoor The Lions Europa in mochten.

Millwall

Millwall speelt sinds 1993 haar thuiswedstrijden op The New Den. Het stadion bereik je door vanaf metrostation London Brigde de trein te pakken naar Beckenham Junction en uit te stappen bij South Bermondsey. Vanaf hier wandel je zo naar de The New Den.

10. Queens Park Rangers

Queens Park Rangers, afgekort QPR, is 136 jaar geleden opgericht in 1882. Het belangrijkste resultaat in de clubhistorie boekten zij in 1967, toen QPR de League Cup won. Verder werden The Hoops een paar keer kampioen in de lagere divisies.

Queens Park Rangers

QPR speelt haar thuiswedstrijden op Loftus Road. Het stadion ligt redelijk dichtbij het centrum. Je bereikt het stadion door de Central line te pakken richting West Ruislip en uit te stappen bij White City. Vervolgens loop je de South Africa Road in en na ongeveer een paar honderd meter arriveer je bij Loftus Road.

4. Voetbalclubs spelend in de Football League One

Op dit moment spelen twee Londense voetbalclubs in de Football League One, het derde niveau van Engeland. Toevallig allebei clubs uit het zuiden van Londen: Charlton Athletic en Wimbledon.

ClubOpgerichtStadion
Charlton Athletic1905The Valley
AFC Wimbledon2002Kingsmeadow

11. Charlton Athletic

Charlton Athletic speelt haar wedstrijden in het zuidoosten van Londen. The Addicks spelen hun wedstrijden in het iconische stadion The Valley. Hier zagen de supporters tussen 2001 en 2007 hun club spelen in de Premier League. In het seizoen 2003-2004 eindigde Charlton Athletic zelfs 7de en in 1947 pakte het met de FA Cup haar enige prijs. Sinds de degradatie in 2007 schommelt Charlton Athletic tussen de Championship en de League One. Tot op de dag van vandaag protesteren de supporters tegen hun omstreden Belgische eigenaar Roland Duchâtelet.

Charlton Athletic Stadion

Tijdens jouw voetbalweekend Londen een bezoekje brengen aan The Valley? Pak dan bij Cannon Street Station de southeastern treinlijn richting Barnehurst. Na 20 minuten bereik je het gelijknamige station Charlton.

12. AFC Wimbledon

AFC Wimbledon heeft een bizarre geschiedenis. De club zag het levenslicht in 2002. Fans van het oude Wimbledon FC besloten hun eigen club op te richten nadat hun club verhuisde naar Milton Keynes (100 kilometer buiten Londen). Daarnaast veranderden de nieuwe eigenaren de clubnaam van Wimbledon FC naar Milton Keynes Dons FC. Tussen het 2002 en 2011 klom het nieuwe AFC Wimblebon op van het negende niveau naar de Football League Two. Tegenwoordig spelen The Dons hun wedstrijden dus zelfs op het derde niveau, de Football League One. Saillant detail: vorig seizoen degradeerde MK Dons naar de League Two, waardoor op dit moment zelfs beter presteert dan de oude club. Een overwinning voor de fans van AFC Wimledon!

AFC Wimbledon

Momenteel speelt AFC Wimbledon haar wedstrijden nog op Kingsmeadow, een stadion met 4850 plaatsen die zij deelt met Kingstonian F.C. The Dons krijgen echter een nieuw stadion aan Plough Lane met een capaciteit van 11.000 plaatsen. Hier gaat weer een mooie droom van de fans in vervulling, want Plough Lane was de plek van het stadion van het oude Wimbledon FC. Mocht je toch nog graag dit seizoen Kingsmeadow en of AFC Wimledon willen bezoeken, pak dan South Western Railway richting Strawberry Hill vanaf Station London Waterloo. Na 25 minuten bereik je Norbiton, vanaf hier is het ongeveer 10 minuten lopen naar Kingsmeadow.

5. Voetbalclubs in de Football League Two

Er spelen op dit moment geen clubs uit Londen in de Football League Two.

6. Voetbalclubs in de Conference National

Momenteel spelen er 5 clubs uit Londen op het vijfde semiprofessionele niveau van Engeland, de Conference National.

13. Sutton United

Sutton United bestaat al 120 jaar en speelt haar wedstrijden op Gander Green Lane. Vorig seizoen waren de The U’s dichtbij promotie naar de Football League Two (nog nooit speelden zij hoger dan de Conference National). Helaas verloren zij de halve finale in de play-offs met 3-2 van Boreham Wood.

Sutton United

Gander Green Lane ligt in de buitenwijken van Zuid-Londen. Vanaf het centrum van Londen is het zeker een uur reizen met de metro en trein. Pak de groene District metrolijn naar eindhalte Wimbledon. Hier stap je over op de Thameslink trein richting Sutton. Na ongeveer een kwartier stap je uit bij West Sutton. Gander Green Lane bevindt zich direct naast het treinstation.

14. Leyton Orient

Leyton Orient speelt haar wedstrijden op Brisbane Road, in het oosten van Londen vlakbij het stadion van West Ham United. De club bestaat sinds 1881 en was 112 jaar onderdeel van de Football League. Op 22 april 2017 ging het mis voor The O’s; de club degradeerde naar de Conference National waar het momenteel nog speelt.

Leyton orient

Brisbane Road bezoeken? Pak dan de groene District metrolijn richting Upminster, stap over bij Mile End station op de rode Central metrolijn richting Loughton en stap tot slot uit bij Leyton. Loop naar het noorden op de High Road Leyton en sla naar links de Buckingham Road op. Brisbane Road zie je snel verschijnen.

15. Boreham Wood

Boreham Wood, opgericht in 1948, speelt haar wedstrijden in de Conference National op Meadow Park. In haar 70-jarige geschiedenis speelde The Wood voornamelijk in de lagere divisies. In 2015 behaalde de club haar grootste prestatie ooit door de Conference National te bereiken. Vorig jaar eindigde het zelfs op een 4de plek maar verloor het playoff-finale op Wembley tegen Tranmere Rovers.

Boreham Wood Londen

Meadow Park ligt in het noorden van Londen, vlakbij Watford FC. Het is dus vanuit het centrum van Londen een aardig eind reizen. Neem de grijze Jubilee metrolijn richting Stanmore, stap over bij West Hampstead op de Thameslink trein richting St. Albans City en stap uit bij treinstation Elstree & Borehamwood. Vanaf het station neem je bus 292 richting Colindale en tot slot stap je uit bij Elstree Studios. Na een korte wandeling bereik je Meadow Park.

16. Bromley FC

Bromley FC is al 126 jaar oud maar in deze lange geschiedenis speelde de club voornamelijk in de lagere divisies. Hoogtepunten waren deelnames aan het hoofdtoernooi van de FA Cup, met potjes tegen onder anderen Gillingham, Colchester United, Leyton Orient, Fleetwoord Town en Dartford.

Bromley FC

Bromley werkt haar wedstrijden af op Hayes Lane. Een stadionnetje met 5000 plaatsen, waarvan 1300 zitplaatsen. Het is een traditioneel Engels stadion met veel staanplaatsen. Indien je Hayes Lane wilt bezoeken, pak je vanaf Station London Victoria de Southeastern treinlijn met Canterbury West als eindhalte. Stap uit bij Bromley South en loop een kwartier rechtdoor in zuidelijke richting over Hayes Road. Na een kwartier bereik je Hayes Lane.

17. Dagenham & Redbrigde

Dagenham bestaat pas sinds 1992, na een fusie tussen Dagenham en Redbridge Forest. Beide clubs hadden het moeilijk door tegenvallende bezoekersaantallen. Op 7 april 2007 won Dagenham met 2-1 van Aldershot Town waardoor de club voor de eerste keer promoveerde naar de Football League. In het seizoen 2009-2010 lukte het The Daggers zelfs om te promoveren naar de League One, waar het overigens maar 1 seizoen verbleef. Tegenwoordig speelt Dagenham weer in de Conference National, na degradatie uit de League Two in 2016.

Dagenham Bromley

18. Barnet FC

Barnet Football Club is een Engelse professionele voetbalclub gevestigd in Edgware, Noordwest-Londen. De club speelt momenteel in de National League, nadat het in het seizoen 2017-18 degradeerde van League Two. De club werd opgericht in Chipping Barnet, toen onderdeel van Hertfordshire, in 1888. Ze speelden hun thuiswedstrijden in Underhill Stadium van 1907 tot 2013, waarna ze verhuisden naar het nieuwe Hive Stadium in Edgware.

Leuk weetje: Van 2012 tot 2014 was Edgar Davids een speler, assistent-coach en hoofdcoach bij deze club.

Stadion-Barnet-FC-Londen

Dagenham speelt haar wedstrijden op Victoria Road, een stadion met 6078 plaatsen in het oosten van Londen. Bij een bezoek aan Victoria Road, neem je de groene District metrolijn met Upminster als eindhalte. Stap uit bij Dagenham East Station en loop in noordelijke richting rechtdoor op de Rainham Road en sla na een paar honderd meter linksaf de Victoria Road op en je loopt tegen Victoria Road aan.

Heb jij nog geen voetbalreis naar Londen geboekt? Bekijk dan onze voetbalreizen naar Londen.