De 12 voetbalclubs in Liverpool – Seizoen 2019/20

Liverpool en Everton zijn, mede door hun jarenlange deelname aan de Premier League de meest bekende voetbalclubs uit Liverpool. Wat niet veel voetballiefhebbers weten, is dat de gehele regio Merseyside in totaal 12 clubs telt op verschillende niveaus. In dit artikel maken we een rondje langs deze 12 clubs uit Liverpool.

Laatste update vrijdag 23 november

Inhoudsopgave voetbalclubs Liverpool

  1. Voetbalclubs uit Liverpool op de kaart
  2. Voetbalclubs uit Liverpool op professioneel niveau
  3. Voetbalclubs uit Liverpool op semi-professioneel niveau
  4. Voetbalclubs uit Liverpool op semi-professioneel en amateur niveau

1. Voetbalclubs uit Liverpool op de kaart

Voetbalclubs-Liverpool-op-de-kaart

2. Voetbalclubs uit Liverpool op professioneel niveau

Liverpool en Everton zijn al sinds jaar en dag de enige clubs uit Liverpool in de Premier League. Aan de andere kant van de Mersey speelt Tranmere Rovers echter ook professioneel voetbal, namelijk in de League Two (het vierde niveau).

1. Everton FC

Everton FC is de oudste voetbalclub van Liverpool, opgericht 140 jaar geleden als St. Domingo Football Club. The Toffees het record in handen van meeste seizoenen ooit op het hoogste niveau: 116 seizoenen in totaal. In totaal werd Everton 9x kampioen (voor het laatst in 1987) en won de club 5x de FA Cup (voor het laatst in 1995). Everton speelt haar wedstrijden sinds 1892 op Goodison Park maar daarvoor speelde men op Anfield. Een geschil met de eigenaar van Anfield over de huur deed Everton besluiten om te verhuizen. De eigenaar van Anfield, John Houlding, besloot hierop zelf een voetbalclub op te richten om op Anfield te spelen (Liverpool FC). De rest is geschiedenis.

Stadion_Everton

2. Liverpool FC

Liverpool FC is de populairste voetbalclub uit de gelijknamige stad. Wereldwijd is Liverpool één van de meeste geliefde club. Dit komt onder anderen vanwege de fenomenale sfeer op Anfield, waar voor aanvang van elke wedstrijd de fans massaal het schitterende lijflied ”You”ll Never Walk Alone” inzetten. Ook het feit dat The Reds maar liefst 5x de Champions League wonnen, draagt zeker bij aan de wereldwijde bekendheid van de club. Niet geheel verrassend hebben Liverpool en Everton een rivaliteit en zitten de club op een steenworp afstand van elkaar.

The-Kop-Liverpool

3. Tranmere Rovers

Ga onder de Mersey door via de Kingsway Tunnel en sla linksaf. Je bereikt Birkenhead, de stad waar Tranmere Rovers speelt. In tegenstelling tot Everton en Liverpool, geniet Tranmere Rovers geen wereldwijde bekendheid. Tranmere Rovers geniet vooral belangstelling van de lokale bevolking, die allen vlakbij het stadion wonen. Het is de club uit Liverpool met de meest rauwe Engelse sfeer: een stadion midden in een woonwijk, onvervalst kick and rush voetbal en lauw bier en slappe patat.

Voor de liefhebbers: Joris van de Wier van Staantribune maakte recent dit fotoverslag van Tranmere Rovers

Prenton-Park

3. Voetbalclubs uit Liverpool op semi-professioneel niveau 

Southport FC, Marine FC en Prescot Cables zijn de clubs uit Liverpool die hun wedstrijd op semi-professioneel niveau spelen. Southport FC speelt in de National League North (zesde niveau), Marine FC in de Northern Premier League Premier Division (zevende niveau) en Prescot Cables in de Northern Premier League Division One North (achtste niveau).

4. Southport FC

Southport FC is een voetbalclub uit Southport, een stad op ongeveer 20 mijl ten noorden van Liverpool. De Sandgrounders speelden van 1921 tot en met 1978 in de Football League (de Engelse profcompetitie). Op vier seizoenen na, speelde Southport daarin voornamelijk in de laagste divisie. In het seizoen degradeerde Southport vanuit de National League (vijfde niveau) naar zesde niveau, waarin de club vandaag de dag nog haar wedstrijden speelt op Haig Avenue.

Haig-Avenue

5. Marine FC

Marine FC is een voetbalclub uit Crosby, een stad op ongeveer 7 mijl ten noorden van het stadscentrum van Liverpool. In de historie van de club valt één statistiek op: het had met Roly Howard de langs zittende manager in het na-oorlogse Engelse voetbal. Howard was van 1972 tot 2005 manager van The Mariners en leidde zijn team in 1975 wedstrijden. Marine speelt haar thuiswedstrijden in de Northern Premier League Premier Division (het zevende niveau) op Rosett Park. Een stadion met slechts 389 zitplaatsen, die men deelt met AFC Liverpool (over deze club later meer).

Rosett-Park

6. Prescot Cables

Prescot Cables is een voetbalclub uit Prescot, een stad op ongeveer 10 mijl ten westen van het stadscentrum van Liverpool. The Pesky Bulls is eigendom van de fans en speelt haar thuiswedstrijden in de Northern Premier League (het achtste niveau) op Valerie Park. Ondanks dat de club geen wereldwijde bekendheid geniet, gingen beelden van de winst van de Liverpool Senior Cup wel viral. Na de eerste goal zakten de fans door een reclamebord (zie beelden hieronder).

4. Voetbalclubs uit Liverpool op semi-professioneel en amateur niveau

AFC Liverpool, Bootle FC, Cammell Laird 1907, City of Liverpool FC, Litherland REMYCA en St Helens Town spelen hun wedstrijden op het semi-professionele en amateur niveau. Bootle FC, City of Liverpool FC en Litherland REMYCA spelen hun wedstrijden op het negende niveau en AFC Liverpool, Cammell Laird 1907 en St Helens Town op het tiende niveau.

7. Bootle FC 

Bootle FC is een voetbalclub uit Bootle, een voorstadje ten noorden van Liverpool. The Bucks spelen hun thuiswedstrijden op New Bucks Park op het negende niveau (North West Counties League). De club heeft een opmerkelijke geschiedenis. In de beginjaren (1880) waren zij de grootste rivaal van Everton. Samen streden zij om een plekje in de Football League, waar maar één club uit elk gebied aan mocht deelnemen. Everton won en speelt sinds jaar en dag in de Premier League, terwijl Bootle in 1953 zelfs failliet ging en in 1954 weer verder ging onder de naam Langton. Grootste succes van Bootle is de winst van de Liverpool Senior Cup in 2013.

Bootle-FC

8. City of Liverpool FC

City of Liverpool FC is een voetbalclub uit Liverpool. The Purps is opgericht in 2015 en spelen in het stadion van Bootle FC. In het debuutseizoen won City of Liverpool FC direct twee bekers en won de club de play-offs om promotie. In het tweede seizoen won het nog een beker en nam het voor de eerste keer deel aan de FA Cup.

City-of-Liverpool-FC

9. Litherland REMYCA

Literherland REMYCA is een voetbalclub uit Litherland, een stadje ten noorden van Liverpool. In de geschiedenis van The REMY heeft de club verschillende naamsveranderingen ondergaan. De laatste was zelfs in 2013. De aparte naam REMYCA dankt de club aan links met de REM social club en de Bootle YMCA.

Litherland-Remyca-tribune

10. AFC Liverpool

AFC Liverpool is een voetbalclub uit Liverpool opgericht door supporters van de voormalige profclub Liverpool FC. In 2008 richtte Alun Parry onder leiding van ontevreden supporters die niet langer besloten de hoge ticketprijzen te betalen. De club trekt gemiddeld 1000 supporters bij thuiswedstrijden op Rosett Park, een stadion dat AFC Liverpool deelt met Marine FC.

AFC-Liverpool

11. Cammell Laird 1907

Cammell Laird 1907 is net als Tranmere Rovers afkomstig uit Birkenhead. The Camels speelden sinds de oprichting in 1907 voornamelijk in de lagere regionale divisies. Momenteel speelt de club haar thuiswedstrijden op Kirklands in de North West Counties League (het tiende niveau).

Cammell-Laird

12. St Helens Town

St Helens Town A.F.C. is een voetbalclub uit St. Helens, een stad op ongeveer 13 mijl ten westen van Liverpool. St Helens Town staat bekend om haar goede jeugdopleiding: Bill Foulkes (Manchester United), John Quinn (Sheffield Wednesday) en John Connely (Burnley) begonnen hun jeugdopleiding bij de Saints. Vandaag de dag speelt de club in de North West Counties League (het tiende niveau), waar het vorig eindigde als 20ste van de 22 teams.

Ruskin-Drive-Sports-Ground

Tot slot..

Plan jouw voetbalreis naar Liverpool. Geniet van de topclubs uit Liverpool en de lokale pareltjes zoals Tranmere Rovers en AFC Liverpool.