De 2 clubs uit de Schotse hoofdstad Edinburgh

In de Schotse hoofdstad Edinburgh wordt een van de oudste derby’s ter wereld gespeeld. Heart of Midlothian werd opgericht in 1874 en stadsgenoot Hibernian in 1875. Hearts is van oorsprong een Britse club met veel protestanten, terwijl Hibernian werd opgericht door katholieke Ieren.

Inhoudsopgave

  1. Clubs op de kaart
  2. Heart of Midlothian FC
  3. Hibernian FC
  4. Derby van Edinburgh

1. Voetbalclubs Edinburgh op de kaart

Voetbalclubs Edinburgh op de kaart

2. Heart of Midlothian FC

Heart of Midlothian, kortweg Hearts genoemd, werd opgericht in 1874 door een groep vrienden van een dansclub. Sinds 1886 speelt de club in het huidige stadion, Tynecastle Park. Daar werd Hearts in de vroege jaren twee keer kampioen en vier keer bekerwinnaar. In 1959-1960 werd het team voor het laatst kampioen, in een seizoen waarin ook de beker werd gewonnen. Tegenwoordig speelt Hearts in de subtop van de Schotse competitie. De club heeft in Edinburgh een reputatie als protestante vereniging en wordt vooral gesteund door mensen uit het centrum van de stad.

Tynecastle Park, het stadion van Hearts, biedt na een renovatie in 2017 plek aan 20.500 toeschouwers. Het gemiddelde toeschouwersaantal gemeten in 2018-2019 was 17.564. De Nederlanders die namens Hearts in dit stadion mochten opdraven zijn: Mark de Vries, Género Zeefuik, Soufian El Hassnaoui, Alim Öztürk, Peter van de Ven en Kenny Anderson.

Tynecastle-Park

3. Hibernian FC

In de identiteit van Hibernian speelt religie een grotere rol in vergelijking met de buurman. Hibernian werd opgericht door katholieke Ieren die in de negentiende eeuw thuisland waren ontvlucht vanwege onderdrukking en hongersnood. De naam van de club is afgeleid van ‘Hibernia’, de Romeinse naam voor het Ierse eiland. De clubkleuren zijn groen, de kleur van Ierland en symbolisch voor katholieken.

Hibernian mocht in de vroege jaren niet meedoen met wedstrijden, omdat de Schotse voetbalbond bedoeld was voor Schotten, niet voor Ieren. Op eerste kerstdag 1865 werd de eerste wedstrijd gespeeld, doordat de bestuurders van de latere rivaal Hearts over hun hart streken. In de jaren daarna boekte Hibernian een aantal successen. Gesteund door Ieren in heel Schotland won de club in 1948, 1951 en 1952 de Schotse Premier League. In recentere tijden veroverde de club de Schotse beker (2016).

Het stadion van Hibernian Easter Road ligt in de havenwijk Leith en biedt ruimte aan zo’n twintigduizend mensen. De enige twee Nederlanders die in het shirt van Hibernian heeft gespeeld zijn Miquel Nelom en Humphrey Rudge.

Hibernian FC Edinburgh

4. Derby van Edinburgh

Door de strijd tussen protestants en katholiek heeft de derby van Edinburgh iets weg van de Old Firm tussen het Iers-Katholieke Celtic en het protestantste Rangers. Tegenwoordig is de tegenstelling tussen Hearts en Hibernian vooral gebaseerd op de locatie binnen de stad, het westen tegen het oosten.

De eerste wedstrijd tussen Hearts en Hibernian werd gespeeld in 1865, waardoor de derby van Edinburgh een van de oudste derby’s ter wereld is. De ploegen ontmoetten elkaar twee keer in de finale van de Schotse beker. Hearts won beide keren en heeft een betere score over alle derby’s gemeten.

Derby van Edinburgh

Wil je een wedstrijd bezoeken in de Schotse Premier League? Bekijk hier ons aanbod van voetbalreizen naar Schotland.