De 6 voetbalclubs in Berlijn – Seizoen 2019/20

De Duitse hoofdstad Berlijn telt 6 voetbalclubs op het eerste, tweede en vierde niveau. Ondanks dat Berlijn de stad is met de meeste voetbalclubs, spreken Hamburg (HSV en St. Pauli) en München (Bayern München en 1860 München) meer tot de verbeelding als voetbalstad in Duitsland. In dit artikel maken we rondje langs 6 voetbalclubs die Berlijn rijk is.

Laatste update donderdag 22 november 2018

Inhoudsopgave

  1. Clubs op de kaart
  2. Clubs in de Bundesliga
  3. Clubs in de 2. Bundesliga
  4. Clubs in de Regionalliga Nordost

1. Voetbalclubs Berlijn op de kaart

Voetbalclubs Berlijn op de kaart

2. Voetbalclubs in de Bundesliga

Op dit moment speelt er al jaren maar één club uit Berlijn in de Bundesliga: Hertha BSC.

1. Hertha BSC

Hertha BSC is een voetbalclub uit Berlijn, die haar thuiswedstrijden afwerkt in het iconische Olympiastadion. De bijnaam van Hertha BSC is Die Alte Dame (De oude dame), vanwege het feit dat de club is opgericht in 1892 en één van de clubs is die in 1900 de DFB oprichtte. Hertha BSC boekte haar grootste resultaten in de jaren 30 van de vorige eeuw door in 1930 en 1931 twee keer de beste van Duitsland te zijn. Internationaal gezien was de deelname van Hertha BSC aan de Champions League in het seizoen 1999/00 de grootste prestatie. Na de eeuwwisseling wist Hertha BSC geregeld goede prestaties te behalen in de competitie, waaronder een 4de plaats in 2009, waardoor zij regelmatig deelnamen aan de UEFA Cup.

Olympiastadion Hertha BSC

3. Voetbalclubs in de 2. Bundesliga

Op dit moment speelt er maar één voetbalclub uit Berlijn in de 2. Bundesliga: Union Berlin. De laatste keer dat er twee Berlijnse clubs in de 2. Bundesliga speelden, was in het seizoen 2012-13 toen het seizoen daarvoor Hertha was gedegradeerd.

2. Union Berlin

In tegenstelling tot Hertha BSC, bevindt Union Berlin zich in het oosten van Berlijn en is daarmee een echte DDR-club. Vandaar dat de bijnaam van Union ook Die Eisernen (De IJzeren) is. Union boekte weinig resultaat in de DDR competitie: men promoveerde en degradeerde telkens naar en uit het hoogste niveau. Door haar jaren in de DDR competitie heeft Union een rivaliteit met BFC Dynamo (hieronder meer over deze club). Union is van oudsher een club van de metaalwerkers en BFC Dynamo juist de club van de Stasi, de belangrijkste Oost-Duitse inlichtingen- en veiligheidsdienst tijdens de Koude Oorlog. Sinds 2009 speelt Union Berlin haar thuiswedstrijden in de 2. Bundesliga. Het stadion van Union Berlin is Stadion An der Alten Försterei.

Stadion-An-der-Alten-Försterei

4. Voetbalclubs uit Berlijn in de Regionalliga Nordost

Op dit moment spelen er geen clubs uit Berlijn op het derde niveau. Daarentegen spelen er wel 4 clubs op het vierde niveau (Regionalliga Nordost): Berliner AK 07, BFC Dynamo, SV Babelsberg en Viktoria Berlin.

3. Berliner AK 07

Berliner AK 07 is de voetbalclub uit Berlijn die het dichtste bij het stadscentrum ligt. Berliner Athletic Klub 07 is, zoals de naam al zegt, begonnen in 1907 als atletiekclub en in 1908 gestart met voetbal. Het grootste gedeelte van haar geschiedenis was Berliner AK 07 actief in de lagere divisies. Sinds 2011 is de club echter actief in de Regionalliga Nordost. Thuiswedstrijden werkt men af in het Poststadion.

Berliner AK

4. BFC Dynamo

BFC Dynamo is een voetbalclub uit het oosten van Berlijn en recordkampioen van Oost-Duitsland. Tussen 1979 en 1988 werd men 10x achter elkaar kampioen in de Oost-Duitse competitie. Na de val van de muur speelde BFC Dynamo even op het derde niveau en zelfs even op het vijfde niveau, maar sinds het seizoen 2014-15 speelt men in de Regionalliga Nordost. Sinds de promotie werkt de club haar thuiswedstrijden weer af in het Friedrich-Ludwig-Jahn-Sportpark.

Friedrich-Ludwig-Jahn-Sportpark

5. SV Babelsberg 03

SV Babelsberg 03 is een voetbalclub uit Potsdam-Babelsberg, in de buitenwijken van Berlijn. In de tijd van de DDR speelde Nulldrei voornamelijk op het tweede niveau. Na de val van de muur speelde de club, op één seizoen 2000-01 in de 2. Bundesliga na, zelfs op het vierde en vijfde niveau. SV Babelsberg 03 speelt haar thuiswedstrijden in het Karl-Liebknecht-Stadion en heeft een fanatieke groep supporters, de Filmstadt Inferno 99.

Karl-Liebknecht-Stadion

6. FC Viktoria 1889 Berlin

FC Viktoria 1889 Berlin is een fusieclub uit Berlijn, ontstaan door het samengaan van BFC Viktoria 1889 en Lichterfelder FC. Sinds de formatie van de club speelt het haar thuiswedstrijden in de Regionalliga Nordost in het Stadion Lichterfelde. De beste prestatie van de club is de winst van de Berliner Landespokal, de lokale bekercompetitie in Berlijn, in 2014 waardoor Viktoria zich kwalificeerde voor de eerste ronde van de DFB Pokal. Viktoria verloor met 0-2 van Eintracht Frankfurt.

FC Viktoria 1889 Berlin Lichterfelde

Tot slot..

Plan jouw weekendje weg naar Berlijn als voetbalreis naar Hertha BSC. Ervaar voetbalgeschiedenis en Oost-Duitse passie in een veelzijdige wereldstad!