5 onbekende weetjes over de topclub Liverpool

 

Liverpool. De club waar Nederlander Georginio Wijnaldum en de Duitse succestrainer Jürgen Klopp onder contract staan. De club van het legendarische Anfield Road. De club die, na een achterstand van 3-0 in de rust, in 2005 de Champions League finale van AC Milan won. En, last but not least, de club van het ‘’you’ll never walk alone’’. Tuurlijk, deze feitjes wist jij als echte voetbalkenner natuurlijk allang! Daarom geven wij in deze blogs 5 weetjes over Liverpool weg die jij waarschijnlijk helemaal nog niet wist.

1. Supporters erven hun seizoenkaart

Seizoenkaarten en tickets voor Liverpool behoren tot de duurste in heel Engeland. Zo kost de goedkoopste seizoenkaart €803 en de duurste zelfs €1019. Dit heeft alles te maken met het feit dat een groot gedeelte van de fanatieke supporters hun seizoenkaarten erft en er een wachtlijst is van meer dan 15 jaar!

Bij Equipo Voetbalreizen kun jij een voetbalreis maken naar Liverpool. Bekijk hier ons overzicht van voetbalreizen naar Liverpool.

2. Justice for the 96

Tijdens de verschrikkelijke Hillsborough-ramp op 15 april 1989 kwamen 96 voetbalsupporters om het leven. Sindsdien heeft het heel lang geduurd voordat de schuldvraag eindelijk boven water kwam. Politie en andere hooggeplaatsten gaven de supporters de schuld van het incident. Zo bleek uit in 2012 gepubliceerde documenten zelfs dat er verschillende alcoholcontroles zijn uitgevoerd bij de doden om ze zwart te kunnen maken. Vorig jaar april kregen de nabestaanden eindelijk gelijk. Een rechtbankjury oordeelde dat slecht politieoptreden de hoofdoorzaak was van het drama. Zo kwam er eindelijk ‘’Justice for the 96’’ en daarmee ook een einde aan de jaarlijkse herdenking op Anfield Road.

Tip: Elk jaar rond de maand april wordt de memorial bij het stadion volgehangen met sjaals en spandoeken van andere clubs die op deze manier hun steun betuigen aan de overleden supporters. Een aanrader is dus om in deze maand een voetbalreis te maken naar Liverpool.

3. Speciaal logo voor het 125-jarig bestaan

In de 125-jarige historie van de club is het logo meerdere keren veranderd. Het logo tot 1953 bestond uit twee Liverbirds, de vogel die symbool staat voor de stad Liverpool, geflankeerd door de Romeinse goden Neptunes en Triton. In het seizoen 1987-1988 kreeg de club voor het eerst een logo in de vorm van een schild. De vorm die tot op de dag van vandaag in gebruik is. Het huidige logo verscheen in het seizoen 1999-2000 op het tricot van de club. Dit jaar wordt een speciaal logo gebruikt op de door New Balance gesponsorde shirts, waarin wordt gerefereerd naar het 125-jarig bestaan van de club.

4. Everton speelde eerst op Anfield Road

Say what? Ja, Everton speelde in haar beginjaren op Anfield Road! Liverpool is opgericht op 15 maart 1892 door John Houlding, maar daar was een hele goede reden voor. Houlding was eigenaar van het dat toen bespeeld werd door, je gelooft het bijna niet, de latere stadsrivaal Everton. Houlding had een geschil met Everton over de huur van het stadion. De emoties liepen zelfs zo hoog op dat Everton werd verbannen, waarop Houlding Liverpool FC oprichtte zodat het stadion een nieuwe bespeler had.

Aanrader: Het is voor jouw voetbalreis naar Liverpool ook mogelijk om een stadiontour als extra bij te boeken.

5. Meer dan 200 supportersverenigingen

Liverpool is wereldwijd erg geliefd. De club heeft meer dan 200 supportersverenigingen in binnen- en buitenland. In Nederland zijn The Dutch Branch en de Association of Liverpool Supporters in the Netherlands bekende supportersverenigingen van Liverpool. De meest fanatieke supporters van Liverpool zitten elke wedstrijd op The Kop.