Voetbalreis naar Atlético Madrid: het Wanda Metropolitano!

Jouw voetbalreis naar Atlético Madrid is sinds kort een beetje veranderd. Specifieker, op zaterdag 16 september. Dit is namelijk de dag dat Atlético Madrid haar eerste wedstrijd speelde in het nieuwe stadion, het Wanda Metropolitano. De start was gelijk goed. Atleti won met 1-0 van Málaga door een treffer van Antione Griezmann. In deze special lichten we de historie van het nieuwe stadion van Atlético Madrid uit in verschillende tijdspaden.

1. Wereldkampioenschappen atletiek 1997
Wanda Metropolitano staat in de Spaans volksmond beter bekend als Estadio La Peineta (De Kam), vanwege het aparte dak van het stadion. In tegenstelling tot wat je zou denken, werd er al in 1990 begonnen met de bouw. Het stadion was onderdeel van de poging om het WK atletiek 1997 naar Madrid te halen. Helaas voor de gemeente Madrid viel dit plan in het water: het WK atletiek 1997 werd toegewezen aan Athene.

2. In de tussentijd…
In de jaren die volgden werd La Peineta sporadisch gebruikt. In 1996 werd de tweede wedstrijd van de Supercopa de España in het stadion gespeeld. Atlético Madrid won met 3-1 van FC Barcelona maar, omdat FC Barcelona al met 5-2 won in de heenwedstrijd, bleef de Supercup toch niet in Madrid. Daarnaast was La Peinita in 2009 nog het hoofdstadion van de IAAF Continental Cup.

3. Olympische Spelen 2016
Na jaren van leegstand werd besloten om het stadion in 2004 te sluiten. De gemeente Madrid had nu besloten om de Olympische Spelen van 2016 naar de stad te halen. Opnieuw moest La Peinata hier een rol in spelen. In 2009 werd echter bekend dat Rio de Janeiro de Olympische Spelen kreeg. Poging 2 mislukt dus.

4. Economische crisis in Spanje
In 2008 werd er nog steeds geloofd in het ‘Spaanse wonder’. Een nieuw plan voor La Peineta kwam op tafel. Atlético Madrid moest de vaste bespeler worden. Door het verlaten van Vincente Calderón kon Atleti de grond onder het stadion verkopen en met de opbrengst de verbouwingen aan La Peineta financieren. Helaas, de economische crisis sloeg toe waardoor de bouw stil stond. Tot op de dag van vandaag zie je in Spanje nog veel gebouwen die nooit zijn afgekomen. Het beoogde nieuwe stadion van Valencia is hier zomaar een voorbeeld van.

5. Wanda helpt een handje
Ondanks dat de plannen rond La Peineta niet doorgingen, bleef bij Atlético Madrid de wens op een nieuw stadion bestaan. Vicente Calderón zat ingeklemd tussen rivier en snelweg, waardoor groei op deze locatie praktisch onmogelijk was. Met behulp van de Chinese sponsor Wanda kwam het nieuwe stadion er alsnog. De bouw ging gepaard met de positieve ontwikkelingen in de Spaanse economie en de recente successen van de club. Atlético Madrid betaalde zelf 170 miljoen en de overige 311 miljoen werd betaald middels de verkoop van de grond onder het oude stadion. Eind goed al goed!

Stel jouw voetbalreis naar Atlético Madrid samen inclusief vlucht, hotel en ticket en ervaar zelf de sfeer in het nieuwe Wanda Metropolitano.