Voetbalreis Borussia Dortmund – Eintracht Frankfurt 

Vrijdag 14 september 2018 ging één van mijn voetbaldromen in de vervulling: een voetbalreis naar Borussia Dortmund. Vorig jaar ging ik al naar de North London Derby tussen Arsenal en Tottenham Hotspur en zag ik op Anfield Liverpool aan het werk tegen Chelsea. Daarnaast was ik in mijn carrière als voetbalfans al eens aanwezig bij Chelsea, Everton, Manchester City en Manchester United. Lang verhaal kort; een wedstrijd in Duitsland stond dus hoog op mijn voetbalbucketlist!

Signal Iduna Park

 

Aankomst in Dortmund en Signal Iduna Park

Vanuit onze woonplaats nabij Rotterdam is het ongeveer 3 uur rijden richting Dortmund. Na een kwartier rijden viel ons meteen op dat Borussia Dortmund niet de enige club is in het Ruhrgebied. Ook aartsrivaal Schalke 04 (Gelsenkirchen), Vfl Bochum (Bochum) en MSV Duisburg (Duisburg) zijn zomaar wat clubs die in de buurt zitten.

Ibis Hotel Dortmund City  Signal Iduna Park vanaf Westfalenhallen

Rond 16.30 bereikten we ons hotel. Na kort even opfrissen en een biertje, besloten we via de receptie een taxi te bestellen richting het Signal Iduna Park. Het totale ritje duurde maar 7 minuten en kostte ons slechts €9. De taxichauffeur zette ons af bij de Westfalenhallen. Vanaf hier was het ongeveer 5 minuten lopen naar het stadion, maar wij besloten eerst een sjaal, biertje en bratwurst te halen. Overal rondom het stadion vind je namelijk biergartens, waar fans van beide teams gemoedelijk een biertje doen en een hapje eten.

Wedstrijdvoorbereiding

De drie gouden B’s (bier, bratwurst en Bundesliga) van het Duitse voetbal bevielen ons direct goed. Naarmate we dichterbij het stadion kwamen, werd het geler en geler. Duitse voetbalfans noemt men gekscherend ook weleens pet en sjaal fans, omdat ze altijd de clubkleuren vertegenwoordigen door sjaals, shirts en andere merchandise. Wat ons ook opviel was het grote aantal plekken waar je eten en drinken haalt. Je staat eigenlijk nooit heel lang in de rij en er zijn voldoende plekken om te zitten en te genieten.

Tip: de biergarten bij het oude stadion van Dortmund (Rote Erde)

Bratwurst bij Borussia Dortmund Rote Erde Hoofdtribune Signal Iduna Park Ticket Borussia Dortmund

Onze tickets konden we 2,5 uur voor de wedstrijd ophalen bij BVB-Fanwelt, de fanshop van Borussia Dortmund aan de Strobelallee. Het ophalen van de tickets gaat op achternaam. Alle loketten zijn gerangschikt van A – D, E – H, I – L en zo verder. Mijn achternaam begint met een ‘b’ en toevallig stond bij loket A – D helemaal niemand, waardoor we onze tickets binnen 1 minuut hadden.

De wedstrijd

Wij maakten de klassieke fout door te laat naar ingang van het stadion te gaan. Ongeveer een half uur a driekwartier voor de wedstrijd kwamen we bij de poorten aan waar lange rijen stonden.
Gelukkig ging de rij redelijk snel, waardoor we nog in het stadion een biertje haalden. Let op: alle aankopen in het stadion gaan via een speciale Borussia Dortmund pas waar je geld op zet. Deze passen kun je halen bij horecapersoneel met een Borussia Dortmund vlaggetje.

Foto in het Signal Iduna Park Signal Iduna Park

 

Wij zaten links bovenin de Gelbe Wand, waardoor we heerlijk konden geniet van de sfeer van de Gelbe Wand. De gehele wedstrijd bleven de fans zingen. De wedstrijd zelfs was niet spectaculair, maar Borussia Dortmund wist Eintracht Frankfurt met 3-1 te verslaan. Het mooiste van de wedstrijd was echter het feestje na de wedstrijd en het ”You’ll never walk alone” voor de wedstrijd.

Na de wedstrijd

Razend enthousiast als we waren na de wedstrijd, besloten we voor Signal Iduna Park nog maar een biertje te drinken. Zo raakten we in gesprek met fans van Borussia Dortmund die ons nog meenamen naar de ‘kneipe’, waar meerdere fans de wedstrijd nabeschouwen. Na meerdere keren verzocht te zijn om naar ons hotel te gaan, besloten we dit om 2 uur s’ nachts maar te doen.

De volgende dag reden we, na een heerlijk Duits ontbijtje, om 12 uur weer naar huis met een schitterende voetbalervaring rijker!