De voetbalwereld sluit zijn ogen niet voor de coronacrisis. Bij verschillende clubs en supportersgroepen ontstaan initiatieven om de zorg te steunen en zelfs Ajax en Feyenoord zijn verbroederd. Iedereen beseft: de strijd wordt momenteel niet op het voetbalveld gevoerd, maar in ziekenhuizen. Wij lichten enkele acties uit.

Aanvoerders applaudisseren voor de zorg

De aanvoerders van de Eredivisie hebben gezamenlijk hun steun betuigd aan het ziekenhuispersoneel. Namens alle spelers en trainers spreken mannen als Steven Berghuis, Dusan Tadic en Ibrahim Afellay de Nederlandse voetbalfans en specifiek de zorgmedewerkers toe. De aanvoerders roepen iedereen op om positief te blijven en aan anderen te denken, ook als diegene supporter is van de concurrent. In deze tijden van crisis staat iedereen aan dezelfde kant, we vechten tegen dezelfde vijand.

Bundesliga-spelers leveren salaris in

Voetballers van verschillende Bundesliga-clubs hebben een groot gebaar gemaakt. Op vrijwillige basis hebben de spelers van onder anderen Bayern München, Borussia Dortmund, Werder Bremen, Borussia Mönchengladbach en Bayer Leverkusen een deel van hun salaris ingeleverd. Hierdoor besparen de clubs een aanzienlijk bedrag en komen de banen van de mensen die op kantoor werken niet in gevaar. Bij Bayern München leveren de spelers maar liefst twintig procent van hun salaris in. In het geval van Robert Lewandoswki komt dat neer op vier miljoen euro, die hij op jaarbasis niet zou ontvangen. Een beslissing waar je alleen maar respect voor kan hebben.

lewandowski_bayern

Supporters steunen personeel in de zorg

Aanhangers van Nederlandse clubs moedigen via spandoeken het personeel in de zorg aan. Een supportersgroep van PSV hing een doek op bij het Catharina Ziekenhuis, met de tekst: ‘Not all heroes wear capes.’ De Ultras van FC Twente van Vak-P deden hetzelfde bij het Medisch Spectrum Twente in Enschede. Zij verklaarden zich ‘supporter van de zorg’ en staken de dokters en zusters een hart onder de riem. Fans van Go Ahead Eagles kwamen met een spandoek naar het Deventer ziekenhuis en brachten een grote hoeveelheid koekjes mee voor het personeel.

Ronaldo en Messi doneren aan ziekenhuizen

Ook Cristiano Ronaldo en Lionel Messi laten zich van hun beste kant zien. Ronaldo heeft donaties gedaan aan twee ziekenhuizen in Portugal. Door zijn financiële steun kon de intensive care worden uitgebreid met medische apparatuur en bedden. Messi stelde één miljoen euro beschikbaar aan twee ziekenhuizen, één in Barcelona en één in zijn thuisland Argentinië. Dat geld wordt gebruik voor het behandelen van patiënten en het uitvoeren van onderzoek naar het coronavirus.

Ronaldo-vs-messi

Ajax en Feyenoord slaan handen ineen

Vorige week zou De Klassieker op het programma staan, maar zoals bekend wordt er in Nederland tot ten minste 6 april niet gevoetbald. In plaats van tegenover elkaar, stonden Ajax en Feyenoord daarom naast elkaar. De twee clubs deelden een gezamenlijke steunbetuiging via social media, landelijke kranten en een billboard bij ziekenhuizen in Amsterdam en Rotterdam.

Met het bijzondere statement overstijgen Ajax en Feyenoord de onderlinge rivaliteit. Normaal gesproken is er haat en nijd tussen Amsterdam en Rotterdam, maar in tijden van crisis steunen de twee tegenstanders wat echt belangrijk is: onze gezondheid. Voetbal is de belangrijkste bijzaak in het leven, maar er zijn op dit moment problemen die alles relativeren.

Blijf gezond en zorg voor elkaar!