Stadio Giuseppe Meazza, beter bekend als San Siro, is het grootste stadion van Italië. De fans van AC Milan en Internazionale houden van hun unieke stadion en vinden het jammer dat deze binnenkort mogelijk helemaal verdwijnt. In deze editie van Stadion van de Week reizen we af naar Italië.

“Zo’n sfeer als bij de derby van Milaan zie je niet in de Premier League”

– Christian Eriksen, speler van Internazionale, na zijn eerste derby van Milaan.

De fans van Internazionale maakten indruk op hun nieuwe sterspeler, Eriksen, met een fantastische tifo-actie. Met grote spandoeken en banners toonden de supporters achter de goal een enorme afbeelding van een ridder op een paard, verheven boven een monster dat uit de grond kruipt en AC Milan voor moet stellen. Acties zoals deze laten zien hoeveel er op het spel staat tijdens de ‘Derby della Madonnina’, gespeeld in het gezamenlijke stadion van de aartsrivalen uit Milaan.

Derby-della-Madonnina-2020

Stadion met uniek uiterlijk

Met een capaciteit van 80.000 is San Siro het grootste stadion van Italië. Het imposante stadion was een stuk kleiner toen het in 1926 geopend werd. Door de jaren heen is het verbouwd en vernieuwd, bijvoorbeeld in aanloop naar het EK 1990. Toen is de derde verdieping erop gekomen, evenals het dak. Om die constructie te ondersteunen werden de cilinderachtige betonnen torens op de hoeken van het stadion gebouwd. De torens, die tevens als trappenhuis dienen, geven het stadion een uniek uiterlijk.

Aanvankelijk speelde alleen AC Milan in het stadion, maar in 1947 kwam stadsgenoot Internazionale erbij. Beide teams kenden veel successen in San Siro, behaalden landstitels en Europacups. In 1980 werd het stadion vernoemd naar Giuseppe Meazza, drievoudig topscorer van de Serie A en tweevoudig wereldkampioen met Italië. Meazza is vooral een clublegende van Internazionale, maar speelde ook kort voor AC Milan. De fans van AC noemen het stadion nog altijd San Siro, naar de wijk waarin het ligt.

San Siro

Vier grote Europese finales

In San Siro zijn twee Europa Cup 1-finales gespeeld en twee Chamions League-finales. In 1965 won Internazionale in het eigen stadion de Europacup 1 door Benfica te verslaan. Vijf jaar later hield Feyenoord er de trofee omhoog na een 2-1 overwinning op Celtic. Daarna waren er lange tijd geen grote finales in San Siro. Pas in 2001 keerde de eindronde van het miljoenenbal terug. Bayern München versloeg Valencia in de Champions League-finale na penalty’s. De meest recente CL-finale in San Siro vond plaats in 2016. Toen won Real Madrid na strafschoppen van Atlético Madrid.

Nuovo Stadio Milano

AC Milan en Internazionale hebben plannen bekendgemaakt om een nieuw stadion te bouwen. Het Nuovo Stadio Milano zal naast het huidige stadion komen te staan en de ploegen willen er vanaf 2022-2023 gaan spelen. San Siro gaat dan mogelijk tegen de vlakte, al is daartegen veel protest. Verschillende politici uit Milaan zeggen daarover: “San Siro is een monument, een symbool van Milaan in de wereld. Dat niet kan zomaar worden vernietigd met een bulldozer.” Er is een handtekeningenactie gaande om het stadion te behouden, maar de gemeente Milaan is eigenaar van San Siro, dus die heeft het laatste woord. Als je AC Milan of Internazionale nog wilt zien spelen in dit historische stadion, moet je dus snel zijn. Je hebt nog twee jaar de tijd.

Inter fans

Wil je een wedstrijd zien in het grootste stadion van Italië? Als het seizoen weer begonnen is, verzorgen wij jouw ultieme voetbalreis.