Meer dan 50.000 mensen komen elke twee weken samen in Estádio da Luz om Benfica te zien spelen. Het stadion wordt geroemd om zijn schoonheid en vormt een onneembare vesting voor de Portugese topclub. Deze week is Estádio da Luz ons Stadion van de Week.

Iedere thuiswedstrijd vliegt de adelaar van Benfica door een kolkende arena naar de middenstip van het veld als signaal dat de strijd weer gaat beginnen. De fans van de Portugese club verwelkomen hun mascotte met applaus. ‘De adelaars’ worden ze ook wel genoemd, naar het symbool van hun club. Ze zijn elke week trouw aanwezig om hun club naar de overwinning te schreeuwen. Met rookbommen, vlaggen en gezang creëren ze een bijna Zuid-Amerikaanse voetbalsfeer.

Benfica-fans

‘Mooiste stadion van Europa’

Benfica is de populairste club van Portugal en heeft ieder jaar het hoogste gemiddelde aantal toeschouwers. Er zitten elke week zo’n 53.000 mensen op de tribunes van het stadion, dat in de gelijknamige wijk Benfica ligt.

In het design van Estádio da Luz wordt gespeeld met het zonlicht dat door het open dak als een schijnwerper op het veld valt. De overkappingen, die het stadion een bijzondere vorm geven, lijken boven de tribunes te zweven. Een mooi bouwwerk, vonden ook de lezers van de Franse krant L’Équipe. Zij verkozen het huis van Benfica in 2014 tot het mooiste stadion van Europa.

estadio-da-luz

Standbeeld van ‘De parel van Mozambique’

Voor het stadion staat een standbeeld van clublegende Eusébio. De aanvaller was in de jaren ’60 en ’70 de leider van het Benfica dat twee keer op rij de Europa Cup 1 won. Eusébio, geboren in de Portugese kolonie Mozambique, werd twee keer Europees topscorer en in 1965 verkozen tot Europees voetballer van het jaar. In totaal maakte hij 343 doelpunten voor Benfica in 373 wedstrijden. Na zijn overlijden werd zijn lichaam opgebaard in Estádio da Luz zodat supporters afscheid konden nemen van de grootste speler die ooit voor hun club speelde.

Eusebio

Podium van finales

In de tijd van Eusébio speelde Benfica nog in het oude Estádio da Luz, dat op dezelfde plek stond en werd afgebroken om een nieuw stadion te bouwen. Dat werd in 2002 geopend. Twee jaar later werd het gebruikt voor de finale van het EK, waarin Griekenland won van gastland Portugal. In 2014 was Estádio da Luz opnieuw het podium van een belangrijke wedstrijd: de Champions League-finale tussen Real Madrid en Atlético Madrid. De eerstgenoemde ploeg won met 4-1 na verlenging.

Benfica-binnenkant

Genoeg voetbal in Lissabon

Lissabon is een echte voetbalstad met drie clubs op het hoogste niveau, waarvan Benfica de meest succesvolle is met 37 landstitels. Daarna volgt Sporting Lissabon, dat in Estádio José Alvalade speelt, op nog geen drie kilometer van Benfica. De derde club is laagvlieger Belenenses. Het stadion van die club ligt het hoogst en biedt door de open achterkant een fraai uitzicht op de stad en de rivier de Taag.

Genoeg voetbal te beleven dus tijdens een voetbalreis naar Lissabon. In het stadion van Benfica kun je tijdens een tour om het veld heenlopen en ook de adelaar zien. Die staat op een paal achter het doel, klaar om weer over het veld te vliegen bij de volgende wedstrijd.

Benfica-adelaar

Wil je de Portugese voetbalsfeer beleven bij Benfica? Als het seizoen weer begonnen is, verzorgen wij jouw ultieme voetbalreis.