‘Voetbal is oorlog’, aldus Rinus Michels. Eén van de bekendste spreuken in de voetballerij. Natuurlijk een tikkeltje overdreven, maar er zijn genoeg wedstrijden die extra beladen zijn. Vooral tijdens derby’s, waar supporters uit dezelfde stad of regio elkaar ontmoeten, komt er extra emotie en trots om de hoek kijken. Welke derby’s mag je echt niet missen?

Manchester United – Liverpool
Beter bekend als de ‘North-West Derby’. De clash tussen de twee grootmachten en meest succesvolle clubs uit Engeland. Vraag een willekeurige Manchester fan naar dé rivaal en het antwoord zal Liverpool zijn, andersom geldt hetzelfde. Hoewel Manchester United-Manchester City en Liverpool-Everton ook grootse derby’s zijn, blijft de North-West Derby de allergrootste!

AS Roma – S.S. Lazio
De Romeinse derby is met stip de meest emotionele in Italië. De match kent ook veel politieke spanningen. De harde kern van Lazio wordt gezien als extreemrechts en AS Roma aanhangers zijn voornamelijk links georiënteerd. De Derby della Capitale heeft dit seizoen een heus Nederlands tintje met Wesley Hoedt, Stefan de Vrij, Ricardo Kishna (Lazio) en Kevin Strootman (AS Roma). Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat ‘de Keizer van Rome’, Francesco Totti , de meeste goals (11) heeft gemaakt én de meeste derby’s (41) gespeeld heeft.

Real Madrid – Atletico Madrid
De beruchtste derby in Spanje is de Madrileense kraker Real Madrid-Atletico Madrid. Atletico doorbrak in het seizoen 2012-2013 de jarenlange hegemonie van Real Madrid en Barcelona door verrassend kampioen te worden. De laatste jaren is de spanning dan ook weer volop terug in ‘El Derbi Madrileño’. Opvallend is dat Atletico tussen 1999 en 2013, 23 wedstrijden op rij niet wist te winnen van Real. Succescoach Diego Simeone maakte in 2013 een einde aan deze negatieve reeks.

Arsenal – Tottenham Hotspur
Londen, de voetbalhoofstad van Engeland, kent veel grote clubs en spraakmakende derby’s. De meest in het oog springende is toch wel de ‘North London Derby’ tussen Arsenal en Tottenham Hotspur. Deze wedstrijd staat vaak garant voor spektakel en een berg aan doelpunten. Arsenal eindigde afgelopen twintig jaar steevast boven Tottenham. De Spurs waren vorig seizoen hard op weg dit te doorbreken, maar werden op de allerlaatste speeldag ingehaald door de grote rivaal…

Celtic – Rangers FC
Ondanks dat het Schotse voetbal niet veel meer voorstelt is The Old Firm nog steeds één van de grootste en beroemdste derby’s ter wereld. De rivaliteit ziet diep tussen beide clubs uit Glasgow. Het is vooral een duel tussen de verschillende religieuze stromingen, de katholieken (Celtic) en protestanten (Rangers FC).